Jak gluten może spowodować lub pogorszyć twoje problemy zdrowotneJeśli masz chorobę autoimmunologiczną i stosujesz dietę bezglutenową, prawdopodobnie jesteś świadomy, jak bardzo gluten wpływa na Twoje zdrowie. Ale to, czego możesz nie wiedzieć, to fakt, że może mieć takie same negatywne skutki dla osób, które nie mają choroby autoimmunologicznej. Jedzenie zbyt dużej ilości glutenu może spowodować lub pogorszyć wiele różnych problemów zdrowotnych. Jeśli próbujesz unikać glutenu ze względu na jego potencjał do wyzwalania lub pogarszania innych warunków, to ten artykuł jest dla Ciebie.

Jak gluten może spowodować lub pogorszyć twoje problemy zdrowotne

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych ziarnach. Jest powszechnie dodawany do przetworzonej żywności, w tym wielu wypieków, zup i innych komercyjnych zapasów oraz wielu pakowanych dań gotowych. Ponieważ jest on dodawany do tak wielu produktów, może być bardzo trudno go uniknąć. Gluten może spowodować lub pogorszyć kilka warunków zdrowotnych. Należą do nich choroby autoimmunologiczne, cukrzyca i celiakia, zespół jelita drażliwego i nietolerancja glutenu, a także inne warunki, które są pogorszone przez gluten.

Choroby autoimmunologiczne

Wiele osób z chorobami autoimmunologicznymi, które stosują dietę bezglutenową, stwierdza, że ich objawy poprawiają się lub znikają. To sugeruje, że alergie i nietolerancje pokarmowe są częstymi przyczynami chorób autoimmunologicznych. Gluten jest jednym z najczęstszych wyzwalaczy alergii pokarmowych. Nietolerancja glutenu, inna częsta przyczyna alergii pokarmowych, nie jest tym samym, co celiakia. Ale ludzie, u których zdiagnozowano celiakię, często zaleca się stosowanie diety bezglutenowej. To dlatego, że jedzenie glutenu może wywołać ich objawy. Nietolerancja glutenu i celiakia to obie choroby autoimmunologiczne. Nietolerancja glutenu może powodować uszkodzenia wyściółki jelita cienkiego, podobnie jak u osób z celiakią.

Cukrzyca i celiakia

Osobom z cukrzycą często zaleca się stosowanie diety bezglutenowej, ponieważ może ona obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Kiedy ludzie z celiakią jedzą gluten, przeciwciała w ich krwi są wyzwalane. Przeciwciała te wyzwalają uszkodzenie wyściółki jelita cienkiego. Oba te warunki są pogorszone przez gluten. Jedzenie zbyt dużej ilości glutenu może zakłócić normalne funkcjonowanie organizmu i spowodować lub pogorszyć objawy obu schorzeń.